Populärt med bibliotek

54 procent av svenskarna har minst någon gång besökt ett bibliotek under de senaste 12 månaderna (2017). 21 procent går på bibliotek minst någon gång i månaden, det är en något högre andel än de som besökt idrottsevenemang lika ofta.

En högre andel av personer som bor i storstäder (80 %) har besökt bibliotek än de som bor i större tätorter (56 %), mindre tätorter (49 %) eller på landsbygden (43 %) under de senaste 12 månaderna. En trolig bidragande orsak till detta är närheten till ett öppet bibliotek.

Det är vanligare att kvinnor (62 %) besök ett biliotek under de senaste 12 månaderna än män (44 %). Utbildningsnivå påverkar också, desto högre utbildningsnivå personer har, desto vanligare är det att de besökt bibliotek under året.

Resultaten är hämtade från rapporten Kulturvanor i Sverige 1987–2017 från SOM-insitutet vid Göteborgs universitet, nr 2018:8.